DAF Service dealer Bedrijfswagen Service Friesland – Dealerbedrijf van de toekomst

Duurzaamheid troef bij BSF

DAF Service dealer Bedrijfswagen Service Friesland maakt sinds vorig jaar zomer gebruik van een energie-neutraal nieuw pand in Leeuwarden. Op een terrein van 4500 vierkante meter werd het 2000 m2 grote bedrijfspand gebouwd volgens de nieuwste normen op het gebied van duurzaamheid.

DAF Service dealer Bedrijfswagen Service Friesland - Dealerbedrijf van de toekomst
DAF Service dealer Bedrijfswagen Service Friesland – Dealerbedrijf van de toekomst

De nieuwbouw verrees op een zichtlocatie op industrieterrein Newtonpark 3. Het ademt de sfeer van Noordelijke nuchterheid. De vormgeving is functioneel, de afwerking fraai, maar voorop staat dat dit een bedrijfswagendealer is. Ook binnen ademt het pand een zakelijke eenvoud. Via een keurige receptie betreden we de ruime werkplaats en ook daar straalt de functionaliteit er vanaf. We vinden hier geen modieuze grappen en fratsen maar een sfeer van aanpakken. Eigenlijk een echte bedrijfswagensfeer, en daar was het om begonnen.

Continuïteit

BSF is een nieuw bedrijf aan het bedrijfswagenfront maar achter die drie letters staan bekende namen. Anne Bijker, Rinze Louwsma en Heine de Vries waren actief voor Cosmo Trucks maar na het faillissement namen de heren in 2014 zelf het heft in handen. “Ineens was het over met Cosmo en dat overviel ons natuurlijk. Ineens werden de werkplaatsen gesloten maar wij wilden niet dat de klanten daarvan de dupe werden. In een geïmproviseerde werkplaats in Bolsward konden we service blijven bieden maar we wisten op dat moment totaal niet hoe het verder zou gaan. De klant stond voorop en de continuïteit moest gewaarborgd worden, dat was onze insteek.” Aan het woord is Heine de Vries, één van de drie directieleden van BSF. De snelle actie van de heren oogstte veel krediet bij de klanten en dat leidde al snel tot de oprichting van Bedrijfswagen Service Friesland.

DAF Service dealer

De actie om meteen na het faillissement door te pakken en het initiatief in eigen hand te nemen werd hogelijk gewaardeerd door de klanten. BSF-oprichters De Vries, Bijker en Louwsma kregen dan ook alle medewerking en steun bij het opzetten van hun nieuwe onderneming. Heine de Vries: “Wij waren als voormalige Cosmo medewerkers natuurlijk echte DAF mensen maar na onze doorstart waren we officieel eigenlijk een universeel garagebedrijf. Onze activiteiten kregen echter ook in Eindhoven bijval en dat leidde al snel tot een officiële status als DAF Service dealer. Wij werken daarbij uitstekend samen met de ESA dealerorganisatie waardoor wij als volwaardige dealer kunnen opereren in ons gebied, Noord-West Friesland”. De driekoppige directie bestaat uit verkoper Heine de Vries, operationeel manager Anne Bijker en chef werkplaats Rinze Louwsma. Laatst genoemde was in 2012 nog officieel de beste DAF-monteur van Europa.

De directie v.l.n.r. Rinze Louwsma, Heine de Vries en Anne Bijker
De directie v.l.n.r. Rinze Louwsma, Heine de Vries en Anne Bijker

DAF Service dealer Bedrijfswagen Service Friesland – CO2 Neutraal

Na de start van BSF werd er aanvankelijk doorgestart in de oude Cosmo-vestigingen in Bolsward en Leeuwarden. De Vries: “Dat was eigenlijk een tijdelijke oplossing want er lagen al nieuwbouwplannen in de kast. Het faillissement haalde daar een streep doorheen maar wij moesten in Leeuwarden een andere locatie openen. We kregen de kans om deze kavel te kopen en hier een nieuwe vestiging te bouwen. Voorop stond dat we alles zo duurzaam en energiezuinig mogelijk wilden doen. Een compleet zelfvoorzienend, energie neutraal systeem maakt gebruik van zonne-energie en een warmtepomp. Die haalt de warmte overigens niet uit de bodem maar uit de lucht door middel van een lucht-warmtepompinstallatie. Buitenlucht wordt aangezogen en een aantal graden afgekoeld weer terug geblazen. Dat verschil is voldoende voor de verwarming van het pand, inclusief de vloerverwarming in de werkplaats.

De ruime- en lange werkstraten bieden zelfs voldoende ruimte voor LZV combinaties
De ruime- en lange werkstraten bieden zelfs voldoende ruimte voor LZV – combinaties

Werkplaatsairco

“Het mooie van deze verwarmingsinstallatie is dat het geen energie kost. De elektriciteit die nodig is voor de installatie wordt opgewekt met de zonnepanelen op het dak. Verder is het niet alleen een verwarming, maar ook tevens een airconditioninginstallatie. In de warme maanden van het jaar werkt het systeem namelijk andersom”, aldus De Vries. De grote werkplaats wordt dan gekoeld door dezelfde installatie even wennen want afgelopen zomer ontstond er condens op de vloer toen het buiten warm was. Een kwestie van fine-tuning maar het gaf wel aan dat de installatie goed werkt” aldus De Vries.

De werkplaats van BSF bestaat uit vier doorrijd-werkstraten voor zware trucks, allemaal ruim 32 meter lang en daarmee goed voor complete LZV-combinaties. BSF biedt de klant een totaal pakket voor onderhoud aan truck, trailer en alles wat daar aan en op zit. Zo is BSF gecertificeerd voor apk/lpk, tachograaf-inbouw en ijking en de inbouw van OBU-units. Daarnaast maken autolaadkraan- en laadklepservice en schadeherstel deel uit van het dienstenpakket. Naast de vier straten voor zware bedrijfswagens zijn er twee hefbruggen voor lichte bedrijfswagens en campers. BSF heeft op dit moment geen dealerschap voor lichte bedrijfswagens. De Vries: “In het verleden voerden wij Fiat Professional en we hebben nog veel vaste klanten uit die tijd. Momenteel zijn we geen dealer voor lichte bedrijfswagens maar wellicht komt dat nog met de tijd. Het heeft in ieder geval wel onze aandacht.

Nieuwbouw van complexe voertuigen zoals deze kolkenzuiger voor de gemeente behoort tot de specialiteiten
Nieuwbouw van complexe voertuigen zoals deze kolkenzuiger voor de gemeente behoort tot de specialiteiten

Succes

De formule van BSF slaat duidelijk aan. De beide vestigingen in Bolsward en Leeuwarden hebben een uitstekende bezetting van de werkplaats en er is sprake van een groei in het DAF-marktaandeel in het verzorgingsgebied van BSF. De Vries: “Na onze start in 2014 hebben we in 2015 een prima eerste jaar gehad. We hebben daarbij uiteraard geprofiteerd van een stijgende vraag naar bedrijfswagens maar in die groeiende markt hebben we ook een groeiend aandeel gerealiseerd. Dat 2016 nog beter zou worden hadden we niet durven hopen maar we hebben echt een mooi jaar gehad. De uitstekende resultaten in 2016 vormen voor ons een prachtige bekroning van ons initiatief om BSF op te richten. Natuurlijk hopen we dit niveau vast te houden en verder uit te breiden in de toekomst.

De vlaggen van BSF Bedrijfswagen Service Friesland Daf Service dealer

Bron: Aftersales Truck, geschreven door Iep van der Meer – Aftersales Truck

Gerelateerde artikelen